Имената на петима, загинали при Съединението, не се споменават

Четниците от Чирпан и Сливен не са сред популярните герои

05.09.2020 | 14:46 Редактор: Искра Ангелова

В навечерието на националния празник за обединението на България - в Съединение и Чирпан си припомнят събитията от 1885 година. На 5-ти срещу 6-ти септември чети от двата града тръгват към столицата на Източна Румелия, за да участват в свалянето от власт на областният управител Гавраил Кръстевич. 

Четниците от Чирпан не са сред популярните герои на Съединението. Имената на петимата загинали не се споменават по време на официалните чествания. Но по пътя си до Пловдив те пропагандират обединението на Северна и Южна България в една държава. 

Увличат след себе си още доброволци от селата през които са минават. В околностите на източнорумелийската столица се срещат с голямо-конарци, водени от Продан Тишков-Чардафон. 

Продан Тишков е роден в Габрово през 1860 година. По време на Априлското въстание е едва 16-годишен, но много е искал да се включи в борбата срещу османското робство. 

"Участва в организирането на Априлското въстание. Но когато се стига вече до излизането и събирането на четата, той е бил върнат от войводата, тъй като е бил малолетен все още", сподели главният уредник в Регионалния исторически музей - Габрово Иван Постомпиров.

Вече пълнолетен се увлича по политическите идеи на либералите, но влиза в конфликт с местните привърженици на управляващата Консервативна партия. Това става причина да емигрира в Източна Румелия. 

Следобеда на 5 септември 1885 година църковната камбана на селото бие тържествено. На поляната в центъра се събират всички мъже, обучени от Чардафон. Двамата свещеници – поп Тодор Райков и поп Иван Генов заклеват дружината и тя тръгва към Пловдив. Тогава Захари Стоянов, който е председател на Българския таен централен революционен комитет и секретаря на чирпанския революционен комитет Иван Андонов, влизат при Гавраил Кръстевич. Те му казват, че Съединението е извършено и че той е арестуван.

В "Историите ON AIR" тази вечер ще видите филмът на Миглена Георгиева "(Не)известното за героите на Съединението".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Коко
преди 3 години
Добре де, кои са петимата чиито има не се споменават? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Танев-Чирпан
преди 3 години
Така и не споменах те кои са. А загиналите четници при село Съедине Чрпансо? Сигнализирай за неуместен коментар