Разказ от първо лице за грозните сблъсъци пред бившия Партиен дом

Стигна се до десетки задържани и ранени

03.09.2020 | 19:42 Редактор: Виктория Гетова

Равносметката след сблъсъците на 2 септември е за десетки ранени и задържани – както от протестиращите, така и от полицията. До напрежение се стигна още в ранните часове на деня, когато дойдоха и първите линейки.

17-годишният Никола е сред пострадалите. Отива на протеста по светло и за кратко, тъй като се оказва в епицентъра на сблъсъците.

"Излязоха полицаи от редиците със спрейове и започнаха да пръскат наред, а мен напръскаха от 20 см в лявото око. И близо час не можех дори да си помисля леко да си отпусна окото, стисках го с всичка сила, тъй като болката беше страшно силна", разказва момчето.

За Никола протестът завършва в линейка, където му правят промивки заради нетърпимо парене по лицето и очите, продължаващо часове.

Толкова продължи и напрежението под прозорците на властта, а в края на деня пострадалите надхвърлиха 120 души. Голяма част от тях – полицаи.

Иван Манев пък е пострадал, след като хвърлена бомбичка е паднала върху ръката му.

"Опитах се да я изтласкам, тя гръмна и ми изгори ръката. Полицията беше крайно толерантна. По едно време се чудих какво се случва, понеже около 1 час ни бомбардираха и чакахме началниците да кажат, защото ние се отбранявахме, но това е цял час бомби", обясни той.

Ръководителят на СДВР Георги Хаджиев обяви, че органите на реда са открили коктейл "Молотов".

"Широко прокламираните палаткови лагери като свободна форма на протест в един момент се оказаха много добро прикритие на част от протестиращите за складиране на самоделни взривни устройства", коментира още той.

След сблъсъците са задържани над 120 души, 60 от тях – с криминални регистрации.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК