Българите имат най-голямо доверие на Радев, Слави Трифонов измести Борисов

Почти половината българи подкрепят протестите

31.08.2020 | 17:33 Редактор: Искра Ангелова
Българите имат най-голямо доверие на Радев, Слави Трифонов измести Борисов

48% от българите подкрепят антиправителствените протести. Това сочи проучване проведено от "Сора Харис" по поръчка на вестник "Труд" в периода 19 - 25 август 2020 г. сред 1000 български граждани. 

Първоначално над 60% от пълнолетните граждани напълно са подкрепяли протестиращите. В 54-ия ден на протести обаче безусловната подкрепа вече е слязла до 48%, като още около 25% симпатизират, но с известни условности.

С най-голямо доверие сред българите се ползва президентът Румен Радев – 48,2%. Втори е председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който получава 36,9% подкрепа и 42,6% недоверие. Премиерът Бойко Борисов е на 7-мо място и получава 20,2% подкрепа. 

В страната президентството е институцията с най-високо доверие в гражданите – 44,5%. 

ГЕРБ продължава да е първа политическа сила със 17,8%, но според изследванията на "Сова Харис" партията губи 3,5% от началото на юли. Втора политическа сила е БСП с 15,7 на сто. Най-голям е прогресът при "Има такъв народ" - с 4,9% спрямо юли. Това прави партията на известните шоумени трета политическа сила с 10,1% подкрепа. 

Предпочитаната теза е да се направят поправки в действащата сега Конституция. Така смятат 43% от хората, близо 18% са на мнение, че има нужда от нова Конституция, а 17 на сто считат, че трябва да остане действащата към момента, без поправки.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Народа не знае вече на кого да вярва ...всички са едни и същи маскари...дано се появи лидер -истинска силна личност и да се оптравим нанякъде...крайно време е... Сигнализирай за неуместен коментар