Евгени Иванов: Да се иска оставката на министър-председателя и главния прокурор едновременно е неестествено

Изваждане на прокуратурата от Съдебната система означава повече зависимост

31.08.2020 | 16:46 Редактор: Таня Харизанова

През определен период от време се стига до ескалиране на напрежението, до избори. В случая, в конкретната ситуация в държавата, мен ме изненада един нов елемент – искане за оставката и на Главния прокурор, не само на министър-председателя. Това каза в предаването „Опорни хора“ Евгени Иванов, председател на Асоциацията на прокурорите в България. Твърде неестествено звучи едновременно да се иска оставката на министър-председателя и на Главния прокурор. Това са съвсем различни фигури, имат съвсем различни функции в държавата, имат съвсем различни отговорности, избират се по съвсем различен начин. Тези хора не искат този човек да е главен прокурор. Предполагам, че се притесняват от това, че работи.

Нарушаване на закона при влизането в президентството няма, уточни Евгени Иванов. Водят се досъдебни производства, има разрешение от съда да се извърши претърсване и изземване в две помещения на президентството, а там са много повече помещения в тази огромна сграда. Колегите си свършиха работата и излязоха. Нямаше ексцесии, нямаше напрежение. Това е рутинна процедура. Нищо не се е случило.

Има ли недосегаеми в България? Ще ми се да вярвам, че няма, каза Евгени Иванов. Дори да има някой, който се чувства недосегаем, бъдещето е такова, че всички ще бъдат досегаеми от закона, когато го нарушават. Вярвам в това.

Какво решиха държавните обвинители на Националното съвещание на прокурорите? Председателят на Асоциацията на прокурорите в България обобщи, че колегите са казали това, което мислят. Като си вътре в системата и постоянно те критикуват затова, че си вършиш работата, чувството ти за независимост и честолюбието ти започват да страдат, коментира Евгени Иванов. Странното е, че ни критикуват хора, които никога не са работили нашата работа. Те не знаят каква е. Това се отразява тежко на колегите. Не е честно и коректно към тях.

Излязохме с обща позиция, че е абсолютно недопустимо политическо въздействие върху прокуратурата и върху независимостта й.

Идеята за изваждане на прокуратурата от Съдебната система означава повече зависимост. Не сме нито Австрия, нито Германия. При нас опасността е по-осезаема, конкретизира Евгени Иванов.

По повод проекта за нова Конституция Евгени Иванов каза, че не желае да го коментира, защото не се знае какви конкретни текстове ще придобие Основният закон. Не е работа на магистратите да влияят върху дейността на политиците. Създаването на нова Конституция, промени в нея, това е политически въпрос. Сега вървят консултации и никой не пита магистратите, какво мислят по въпроса. Всяка политическа партия си има визия, какви текстове трябва да има в закона, как трябва да бъдат уредени определени статути и т.н. Магистратите са призвани само да прилагат законите. Има максима: Лош закон, но закон!

Надявам се политиците в парламента да проявят здрав разум и да запазят ценното в Конституцията – и разделението на властите, и независимостта им. Защото конституцията е като темел в нашата държава. Към нея трябва да се подхожда с респект и уважение. Не може да се влияе от политическия вятър, който сега духа в една посока, после в друга.

Оставката на Данаил Кирилов ни изненада, защото нямаше никакви индикации, че ще бъде подадена. Това е лично политическо решение.

Добре е юридическият капацитет в парламента да е по-голям, защото там се коват законите, препоръча Евгени Иванов, председател на Асоциацията на прокурорите в България.

Цялото интервю гледайте във видеото.


3
2 rate up comment rate down comment 0
То6ко
преди 3 години
ЩО ЗА АСОЦИАЩИЯ Е ТОВА И КОГО ЗАЩИТАВА ! ЧОВЕК, ЗАДА УВАЖАВА ДРУГИТЕ, ТРЯБВА ДА УВАЖАВА СЕБЕ СИ !!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 2
ммм
преди 3 години
Има ли недосегаеми ? Има драги ми наглецо точно вас прокурорите никой не ви разследва а вие я карате през просото, обвинявате си когото ви кажат или ви скимне в каквото се сетите а после като му унищожите бизнеса и му скапете живота неговия и на близките му а накрая съда го оневини ВИЕ ПОДЛИ ТВАРИ СТЕ НЕДОСЕГАЕМИ , А ДЪРЖАВАТА Т.Е. ВСИЧКИ НИЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ИЗЦЕПКИТЕ ВИ..... Затова му искаме оставката !!!! И защото Пеевски, Доган, Ганчев,Гергов, Гоце , Златев и Борисов не ги закачате щото няма за Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
popa
преди 3 години
Голямо близане голямо нещо! Този му се изрина езика от белгии! Сигнализирай за неуместен коментар