Енергиен експерт: Никой няма да бъде ощетен с висока сметка за ток

Според проф. Атанас Тасев в общественото пространство се спекулира много по тази тема

27.08.2020 | 21:25 Редактор: Георги Камарашев

Защо се готви ново поскъпване на природния газ с над 15% от септември? Отговорът на този въпрос потърси енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

"Най-ниските цени на природния газ бяха на 28 юли. Имаме 203 процента увеличение. В момента ние сме на нивото на март месец тази година. 3 пъти евентуално ще се вдигнат цените, понеже това е тенденцията. Пандемията и нейното влияние в енергетиката са временни и постепенно с адаптацията на обществото всичко се нормализира", обясни Тасев в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му цените били паднали, защото рязко спаднало потреблението на газа. 

"Танкери превозваха втечнения газ. Те стояха на standby и сега постепенно започва повишаване консумацията. Спомняте си инцидента в Гърция. Тя получаваше средно 3 млн. куб. метра газ. В момента са 12 млн. В момента Гърция е силно зависима. Това означава, че като започне есента консумацията за отоплителни цели ще се увеличи, съответно и цената ще се вдигне", каза специалистът пред Bulgaria ON AIR

Проф. Тасев изтъкна, че изключително много се спекулира в общественото пространство по темите за образуването на цените на парното и на газа. 

"32 млн. лева са отишли за битовите потребители, още 12 млн. остават да бъдат раздадени. Абсолютно никой няма да бъде ощетен, мога да ви уверя. Системата за образуването на цената и образуването на сметките е изчислена посредством компютърен алгоритъм. Сметките през лятото са доста ниски, по една проста причина - не консумираме толкова през този сезон", посочи специалистът.

Експертът подчерта, че колкото ситуацията е по-сложна, толкова по-тривиални решения трябва да се търсят.  Той изтъкна, че имаме най-ниската цена на енергоносител.

Проф. Тасев разказа подробности и за изграждането на бъдещия газов хъб "Балкан".

"Идеята е всички държави членки на ЕС да имат пълна междусистемна свързаност. Ще имаме такава сигурност. Досега имаше връзка с Гърция. Връзката с Турция е суха. Връзката с Румъния също е активна. Има връзка и в Сърбия. Ще се направи още една връзка Ихтиман-Димитровград. От Турция също може да се транзитира газ до Украйна", уточни той.

Ученият определи газовия хъб като "софтуера на изграждащия се хардуер".

"Ние трябва наистина да бъдем газов хъб, защото нашата свързаност позволява 25 млрд. да влизат в страната ни. Нашата консумация е не повече от 3 млрд. Ако преминем изцяло на газ, може да стигнем 4-5 млрд. Би било прекрасно, ако до 2035 г. успеем да завършим всичките си проекти", допълни енергийният специалист.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
ха
преди 3 години
е нали имаме 40 процента наммаление със задна дата,кой и защо ще иска повишаване?За какъв втечнен газ говорим,тоя дето бубик го договори с византийците ли... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
хахахаха
преди 3 години
има за пълнене още чекмеджета Сигнализирай за неуместен коментар