Вълчев потвърди: Учебната година ще започне присъствено

"Ако оставим училищата затворени, рискуваме по-негативни последици", смята той

27.08.2020 | 11:51 Редактор: Тодор Петров

При днешната ситуация новата учебна година ще стартира присъствено.  Това обяви образователният министър Красимир Вълчев на брифинг.

"Ако оставим училищата затворени, рискуваме да имаме по-негативни последици от пандемията", каза Вълчев и уточни, че всяко училище ще направи свой списък от противоепидемични мерки.

"Задължителни ще са здравните мерки и протоколите, уведомяване веднъж седмично за ситуацията в училището. Опитваме се да намерим баланса между правото на здраве и образование", каза образователният министър.

Носенето на маски ще бъде задължително в общите закрити части на училището и за учителите, които преподават на ученици в повече от един клас, както и в училищните автобуси.

За учителите, които преподават само в една паралелка, носенето на маски или шлемове, ще е по тяхно желание. Задължителни остават дезинкфекцията и редовното проветряване. Училищата трябва да бъдат готови да превключат на електронно или дистанционно обучение.

"Има хронични заболявания на родители и децата могат да изберат временно да се обучават вкъщи. Образователните системи позволяват преминаването в друга форма на обучение, тя не е по-добра алтернатива. Предоставя възможности само частично да замени другата", каза още Вълчев.

Веднъж седмично родителите ще бъдат уведомявани за ситуацията в училището.

Планира се и около 20 училища да се превърнат в центрове за дистанционно обучение. Те ще могат да обхванат учениците от повече от една област, ако това се наложи. 

Учениците ще имат възможност и за допълнителни уроци, които ще се заплащат допълнително на учителите по 15 лв.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
задължително:
преди 3 години
1. маски за всички на територията на училището2. разделяне движение на потоци - качване в единия край и слизане в другия Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
до 1
преди 3 години
Еми как не...ще трябва мн ясно. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Ще трябва ли да са с маски? Сигнализирай за неуместен коментар