Вълчев: Хибриден образователен модел много трудно ще се реализира

"Трябва да намерим разумната граница, ще подходим отговорно", заяви образователният министър

18.08.2020 | 12:25 Редактор: Ралица Братанова
Вълчев: Хибриден образователен модел много трудно ще се реализира

Хибриден образователен модел много трудно ще се реализира, призна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

"Дистанционната форма на образование, която стартирахме от началото на извънредното положение в страната, не е организирана от училище. Това беше обучение в електронна среда при запазване на дневната форма. Част от училищата ще стартират ефективно дистанционна форма на обучение. Учениците могат да се включат в обучение в училища-центрове за дистанционно обучение.

"Това е едната алтернатива, другата е – запазвайки дневната форма на обучение, до 30 дни да могат да се обучават едновременно чрез виртуална връзка в реалната класна стая“, обясни Вълчев пред БНР.

Той подчерта, че родителите имат право на избор, а "единственият дискусионен въпрос, който се оформя, е дали това да бъде единствено по медицински причини или въз основа на личен страх".

"Трябва да намерим разумната граница, смятам, че ще подходим отговорно. Ходеното на училище е свързано с елемент на обвързаност“, убеден е министърът.

Вълчев допълни, че училищата ще имат свобода, но хибриден образователния модел много трудно се реализира.

"Ако някое училище желае да реализира хибриден образователен процес, то може да го направи, но това означава два пъти повече класове“, каза той.

Министърът подчерта, че за всеки случай, при който се установи заразяване с коронавирус в училище, ще се прави анализ на конкретната ситуация.

Вълчев изтъкна, че увеличението на заплатите на учителите от догодина с 15 на сто ще е факт независимо от това дали той ще е все още министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Има предмети, по които ще е много трудно дистанционното обучение- например чертане Сигнализирай за неуместен коментар