Въпреки Ковид-19: 82% от учителите - готови да се върнат в клас

Учебната година ще започне присъствено

26.08.2020 | 19:00 Редактор: Виктория Гетова

Два сценария за реакция заради пандемията от Ковид-19 през новата учебна година обсъждат от Министерството на образованието. Подробностите ще станат ясни утре.

Засега е сигурно, че на 15 септември учениците ще се върнат в класните стаи, въпреки притесненията на част от родителите. Повечето учители са категорични, че учебната година трябва да бъде присъствена.

Учебната година в столичното 125 СУ "Боян Пенев" ще започне присъствено и без притеснения от страна на учениците и учителите.

"В нашето училище няма колеги , които да са се обадили да са притеснени, да имат някакви резерви относно започването на учебната година. Добре е ,че няма и родители , които да са ми писали", коментира директорът на 125 СУ "Боян Пенев" Венелина Николова.

Анкета сред членовете на синдикат "Образование" сочи, че 82% от учителите са готови да се върнат в клас, а само 13 на сто са за обучение в електронна среда.

Част от учителите обаче организираха петиция с искане сами да избират дали да преподават дистанционно или присъствено в училище.

"Това е нещо, което не знам дали МОН може да осигури, защото колегите които изпитват тази повишена предпазливост, нямат възможност да започнат да работят в електронна среда. 6% пък са съгласни на хибридно обучение, но на този етап това не може да се случи", обясни председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиан Петров.

Според директора на 125 СУ няма как определен брой деца да са в училище, а други да са си вкъщи и преподавателят да обучава и едните и другите.

От Синдикат "Образование" смятат, че недостигът на преподаватели ще бъде усетен. Така и според образователното министерство - най-добрата форма на обучение остава присъствената, но при определени противоепидемични мерки.

На 15 септември в класните стаи на 125-о училище ще влязат над 1400 ученици.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Учител
преди 3 години
И при 1400 деца ще се спазват мерки ... смях отвсякъде!Верно е, че се правим на безсмъртни ... какъв е смисълът обаче Сигнализирай за неуместен коментар