Как премина кариерата на Данаил Кирилов като правосъден министър?

Той зае поста на Цецка Цачева в началото на април миналата година

26.08.2020 | 17:33 Редактор: Ивет Арабова

Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието след разговор с министър-председателя Бойко Борисов. Решението на премиера дали да приеме оставката ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори.  Единственият коментар от кабинета до момента дойде от транспортния министър Росен Желязков при откриването на третия лъч на метрото. Той определи решението на Кирилов като личен акт и заяви, че премиерът е човекът, който предлага оставки на Народното събрание. Според БСП оставката на правосъдния министър не решава нищо. В писмена позиция лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че "Kърпенето на парче на правителството не е изход от създалата се ситуация". А председателят на "Да, България“ Христо Иванов написа в социалните мрежи: "Един анимационен герой може да си отиде, но целта е запазването на семейството“.

Как премина професионалният път на Данаил Кирилов? 

Данаил Кирилов зае поста на Цецка Цачева в началото на април миналата година. Няколко месеца след това той попадна под прицела на медийното внимание, докато правеше проверка на системата за случайно разпределение на дела, определена от него като "джуркане“. В нея той беше въведен от служителка на Върховния касационен съд. 

Заключението на правосъдния министър беше, че системата се нуждае от наречения от него "бял хакер“ или експерт, който да прецени рисковете ѝ. Освен с емблематични изказвания пред медиите, Данаил Кирилов стана известен и с постовете си във Facebook – голяма част от тях, насочени срещу друг негов предшественик - Христо Иванов. 

След инициативата му в парка "Росенец" Христо Иванов беше сравнен от Кирилов с анимационен герой. "СпонджБоб Квадратните гащи отишъл на море да се прави на областен управител, с лодка", написа Кирилов в профила си във Facebook.

Така Кирилов получи забрана за писане на постове, но се нагърби с друга задача - писането на нова Конституция. Tова предизвика нова вълна от коментари, които заляха Facebook пространството. Шегите по темата не оставиха безучастен и самия Кирилов. "На мен ми викат година и половина Барни Ръбъл, всички членове на една политическа партия, аз за няколко часа нарекох колега политик "СпонджБоп" и виждате каква е реакцията, коментира той.

По време на мандата си на поста Данаил Кирилов беше неколкократно критикуван и от опозицията, и от европейски институции. Данаил Кирилов напуска поста след близо година и половина, а дали оставката му ще бъде приета и кой ще го замени на поста все още не е ясно. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
провален създател на
преди 6 месеца
проекта за нова конституция + и от алкатрас бегат ама не през парадния вход и да ги гони чистачката ... Сигнализирай за неуместен коментар