Лекар от Краище почина от Ковид-19, жена му и синът му са в тежко състояние

Медик с коронавирус е в интензивно отделение на болница във Варна

24.08.2020 | 19:15 Редактор: Виктория Гетова
Лекар от Краище почина от Ковид-19, жена му и синът му са в тежко състояние

Снощи в "Пирогов" е починал общопрактикуващ лекар от белишкото село Краище, заразен с Ковид-19. В тежко състояние са жена му и синът му, които също са медици.

Д-р Муса Вакльов е бил настанен в "Пирогов" заедно със своята съпруга и сина си, които също са с положителни проби. Най-вероятно той се е заразил, докато е лекувал болните от огнището в шивашкия цех в Разлог. Бил е на море със семейството си, където е проявил по-сериозни симптоми и веднага е бил настанен за лечение в медицинско заведение.

В тежко състояние в "Пирогов" са и съпругата и сина му, които също са медицински лица. Синът, който е лекар в благоевградска болница, е интубиран, и е в по-тежко състояние.

Лекарка, болна от коронавирус, е настанена в интензивното отделение на болница "Св. Марина" във Варна, където тя работи. От лечебното заведение излязоха с призив пациенти, преболедували коронавируса, които са кръвна група Б, да дарят кръв в София. Целта е да бъде прелята кръвна плазма на д-р Ненкова.

Лечението с плазма беше одобрено в Съединените щати. Там се обмисля и регистрирането на все още неодобрена ваксина, което се смята за предизборен ход на президента Доналд Тръмп.

Богата на антитела кръвна плазма от хора, които са се излекували от вируса, е приложена върху повече от 70 хил. души в Съединените щати. Президентът Доналд Тръмп отправи призив американците, преболедували коронавируса, да даряват кръв.

"Доказано е, че тя ще намали смъртните случаи с 35%. Това е огромно число. Администрацията по храните и лекарствата, Технологичният институт в Масачузетс, Харвард и болница "Синай" също откриха, че това е много ефективен метод за борба с тази ужасна болест. На основата на науката и на данните, Администрацията по храните и лекарствата взе независимо решение, че лечението е безопасно и много ефикасно", коментира президентът Доналд Тръмп.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Били на море...като знам какви са мерките по морето и си представям колко хора са били заразени Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
bivip
преди 3 години
Eй, пак се напънахте да плашите хората... Безсрамници! Сигнализирай за неуместен коментар