30 000 души останаха без вода в Свищовско заради авария

Инцидентът е станал тази нощ в района на помпената станция в село Вардим

24.08.2020 | 19:22 Редактор: Георги Камарашев

Жителите на Свищов и няколко съседни места останаха без вода за неопределен период от време. Причината е авария на централния водопровод. За по-малко от година това е трети подобен случай. Прокуратурата проверява случая. Аварията оставя без вода 30 хил. жители на община Свищов. Създадена е организация за доставянето на вода в болницата, детските градини и социалните заведения в града.

Днес през целият ден хората пълнеха туби от градските чешми за битови нужди, тъй като не е ясно колко време ще продължи този път водната криза. Водопроводът е изграден преди десет години и струва няколко милиона лева. Според специалистите обаче не са положени тръби, които могат да издържат на високото налягане и това е причина за честите аварии.

"Лошото е, че той не се прие от ВиК Йовковци и е актив на Община Свищов. Те отказват да приемат водопровода, защото е некачествен и не могат да го експлоатират като такъв обект. Експертите установяват, че това са тръби за поливане, за милиорация, не могат да издържат на необходимите атмосфери. Свищов се захранва по стария метален водопровод, който има стотици аварии", обясни кметът на община Свищов Генчо Генчев.

Новият водопровод е обект на прокурорска проверка. От Община Свищов още през миналата година отправиха искане за спешна помощ от държавата в размер на 2,5 млн. лв., с които да бъде изградена нов, тъй като това е единственото решение на проблема. До този момент обаче няма отговор.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК