Гешев: Мафия сме, защото внесохме светлина в тъмнината

Протест посрещна прокурорите преди началото на срещата

24.08.2020 | 13:53 Редактор: Тодор Петров

На Национално съвещание обвинители и следователи обсъдиха независимостта на прокуратурата. То беше свикано от главния прокурор Иван Гешев в резиденция "Бояна". 

Основен акцент на съвещанието станаха автономността на прокуратурата и атаките срещу нея. Обвинител номер 1, прокурори и следователи от цялата страна бяха категорични, че не бива да се допуска вмешателство в работата на държавното обвинение, а политиката няма място в прокуратурата.

Иван Гешев изтъкна ниските нива на престъпност, телефонните измами и извършените ключови арести. Той коментира и нестихващите протести.

"Мафия сме, защото внесохме светлина в тъмнината. Мафия сме, защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти. При всичко това са "нормални" политическите атаки и опитите да бъде унищожена българската прокуратура, макар и под прикритието на борба за демокрация", заяви Иван Гешев.

Важно за безпристрастното функциониране на прокуратурата е нейната автономност, категорични са прокурори и следователи. И са категорични: политиката няма роля в държавното обвинение. 

"Правото никога не трябва да се нагажда към политиката, но политиката винаги трябва да се приспособява към правото", смята Владимир Николов, който е член на УС на Асоциацията на прокурорите в България.

Независимостта на правото обедини под обща позиция на прокуратурата всички участници в съвещанието. "Единственото подчинение, което дължим, е на закона и собствената ни съвест", каза говорителят на главния прокурор - Сийка Милева.

Протест посрещна прокурорите преди началото на срещата. Демонстрацията бе организирана от "Да, България". До напрежение не се стигна, но демонстрантите бяха категорични в исканията си за оставки. 

На продължилото над час и половина съвещание присъстваха прокурори и следователи от страната. Поканени бяха президентът и премиерът, но и двамата не удостоиха събитието с присъствието си. В "Бояна" обаче бяха правосъдният министър Данаил Кирилов и вътрешният министър Христо Терзийски, както и депутати от "Обединени патриоти" и "Воля".

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


7
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Брех, че и поети имало в тая "красива" мафия на светлината...ужас Сигнализирай за неуместен коментар
6
1 rate up comment rate down comment 0
независим ставаш
преди 3 години
само тогава, когато стриктно се придържаш към закона без да се интересуваш кой е обвиняемия - независимостта се отвоюва с правилни действия - кой казва, че прокорори и съдии не са просто работници на договор, както лекари, инженери, учители и прочие - всеки просто трябва да работи според закони и стандарти - стига са си предавали божествена важност, а половината са завършили с тройки Сигнализирай за неуместен коментар
5
1 rate up comment rate down comment 0
същия автор като при
преди 3 години
прокурори и съдии не са в съответните държавни институции за да са независими и с добро име, там са за да пълнят хазната + прилагат наказания за извършени престъпления съгласно със законите, затова им плаща данъкоплатеца и са зависими единствено към него - без наши и ваши, върху действията им трябва непрекъснат контрол Сигнализирай за неуместен коментар
4
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Тоя се наду и какво произведе?Една мозъчна п**дня,довела до мозъчна диария.Такива ни правят на будали,но свърши тая!Оставка,съд и затвор за цялата ояла се па*мина!ЗАТВОР!!! Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 0
Adash
преди 3 години
Със цялото си нахалство, този каскет говори от името на всички прокурори. Защо ли? Защото от първо лице единствено число не може да се похвали с нищо - кръгла нула) Няма нито образованието, нито професионалната биография (спечелени дела в съда), нито интелекта да измисли нещо по-смислено от повтарянето (спомнете си Гьобелс) на измислици. Нито един европейски съд не би допуснал за разглеждане скалъпените под негова заповед обвинения! Позор! Оставка! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
В неговия случай важи следната оговорка: "Ти го плюеш, то си мисли, че дъжд вали". Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 3 години
Мафия сте защото още не сте олепили Делян Пеевски , Ахмед Доган , Цацаров, Туквена, Горанов, Караниколов, Мавродиев ..... Сигнализирай за неуместен коментар