Атракция в яз. "Копринка" - тракийски птицеглав кораб, направен по древна технология

Работата по плавателното средство продължава

22.08.2020 | 14:35 Редактор: Ивет Арабова

Реплика на тракийски кораб е във водите на казанлъшкия язовир "Копринка". Изграждането на кораба е продължило близо 5 години, като той е направен по древна технология. Не са използвани съвременни материали, а само дърво. 

Направен е от Атанас Димитров, който следва точна реконструкция на такъв кораб на базата на фреските от храма Мединет Хабу в Луксор. 

"Направихме тракийски боен кораб отпреди 3200 години, птицеглав тракийски боен кораб, с който са достигали до Египет и са участвали в боевете от коалицията на морските народи", сподели Атанас Димитров.

"Възхитен съм, защото това е правен кораб по технология отпреди 3 200 години и е копие на този вид кораби. В нашето съвремие да се построи подобен вид, по този начин плавателен съд е доста трудно, най – малкото, че няма метал - всичко е направено с дърво", коментира мореплавателят Дончо Папазов.

Идеята е корабът да се превърне в туристическа атракция в Долината на Траките. "Мисля, че ще бъде много добре, когато хората започнат да се учат да плават на него. Туристите да започнат да се качват, да го оглеждат, да видят как се плава, да разбират за една древност, която е уникална", обясни Атанас Димитров.

Работата по кораба продължава, по стара технология дървото в него трябва да се накисне през следващите месеци, след което се очаква и първият му плавателен курс. Той ще бъде задвижван от гребци.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК