Последните чартъри с германски туристи излетяха обратно

Програмата, с която те пристигат у нас, се прекратява с месец предварително

20.08.2020 | 15:20 Редактор: Юлия Христова
Последните чартъри с германски туристи излетяха обратно

Последните чартъри с туристи излетяха обратно към Германия. Програмата, с която те пристигат в "Златни пясъци", "Албена" и "Св. Св. Константин и Елена", се прекратява с един месец предварително. Това съобщи представителят на един от немските туроператори у нас Калин Сутев.

До това решение се стигна, след като германските власти издадоха предупреждение за пътувания във Варна, Добрич и Благоевград, което срина полетите към двете морски летища в страната.

Почивалите в трите области у нас германци ще трябва да се подложат на задължителен тест за коронавирус и 14-дневна карантина при връщането си в Германия. Обявяването на Варна за рискова дестинация удари сериозно и балнео и СПА сектора у нас.

"Всички резервации на германските туристи за лечение в страната през месеците септември и октомври са отменени“, коментира пред "Монитор” председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) Сийка Кацарова.

Припомняме, че през миналата година България стана част от списъка на 14-те страни, в които Германската асоциация на здравноосигурителните каси признава средствата за профилактика и рехабилитация в амбулаторни условия. Представянето на услугите на немския пазар трябваше да започне още през март, но коронавирусната пандемия го отложи до май. Поради тази причина от БСБСПА съвместно с Министерството на туризма стартират антикризисен план, който е насочен главно към изпращането на правилните послания към германците – в спа центровете у нас се спазват всички предпазни мерки не можем да бъдем сложени под общ знаменател с останалите рискови държави“. По думите на Кацарова обаче разпознаването ни като една от държавите, предлагащи подобни услуги, ще отнеме около две години.

Местата у нас, които са сертифицирани да предлагат СПА, уелнес и рехабилитационни услуги, надвишават 90. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК