Предложението за нова Конституция било успешен ход на Борисов

Темата коментираха политологът Георги Киряков и социологът Юлий Павлов

17.08.2020 | 21:32 Редактор: Георги Камарашев

Какви ще бъдат рисковете и предимствата на промените в Конституцията? Темата коментираха политологът Георги Киряков и социологът Юлий Павлов.

"Бойко Борисов очевидно има 2 ядрени опции - да подаде оставка и да хвърли някаква много значима за българското общество тема. Искането за намаляването на депутатите не е от сега. ГЕРБ посегнаха към тази опция чисто политически, за да спечелят някакво време за нещо - оставане във властта. Бойко Борисов е категоричен победител с това предложение за нова Конституция", заяви Киряков в ефира на "Денят ON AIR".

Юлий Павлов от своя страна изрази мнение, че ГЕРБ няма нужда да печели време, за да се задържи на власт.

"Не виждам причини ГЕРБ да печели време за да остане във властта. ГЕРБ са си във властта. Политическа криза няма. Само 40% от българите искат предсрочни избори. Няма други основания да се правят други избори, освен редовни. Не виждам основания да се сменя настоящата Конституция с нова. Съгласен съм, че това е успешен за премиера политически ход. Той постави протестиращите и президента в неудобна ситуация. Ако правителството не подаде оставка, то ще продължи и ще си проведе избори", обясни социологът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му особено любопитна е ситуацията, ако правителството реши да подаде оставка.

Според Георги Киряков е напълно възможно новата Конституция да бъде написана от правосъдния министър Данаил Кирилов.

"Ако не я писал той, логичният въпрос е дали не е писана някъде в някакви кулоари на някакви извъниституционални обекти. В проекта не е променено и описанието на герба. Как тази Конституция се появи от нищото? Не се прави така политически. Не е това държавническо поведение, както се опитват да вменят на Бойко Борисов. Остава основният въпрос - кой и как е писал Конституцията, срещу какво? Това остава като много неприятно съмнение, че се ползва за политически игри", коментира политологът.

Юлий Павлов пък обясни, че сега е подходящото време в обществото да се дебатира темата за новата Конституция. 

"Сигурно е интересно да разберем кой е писал текста, но може би ще разберем малко по-късно. Никога авторът не е един човек. Не е важно кой е направил проекта, а какво пише в него. Сега е моментът да започне общественото обсъждане преди да започне дебатът в Народното събрание. От сега нататък всеки може да се запознае с проекта в следващите 2 месеца. Наистина с този ход премиерът успява да спечели голяма част от хората", подчерта той.

Вижте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК