Кметът на Костинброд: Със скромен бюджет удържахме фронта в пандемията

"Ние сме една от най-развиващите се общини", каза Трайко Младенов

12.08.2020 | 21:25 Редактор: Искра Ангелова

Коронакризата наложи актуализация на бюджета на редица общини, някои от тях имаха и недостиг. А стотици хора изгубиха работата си заради пандемията.

Но как се справя община Костинброд с икономическите и социалните последствия от Ковид-19?

"Това, което успяхме да покажем както ние в нашата община, така и колегите в другите общини, е една пълна мобилизация в такъв труден момент. Работата с РЗИ, както и с областната управа беше изключителна важна, за да може да задържим нещата в една контролируема ситуация. По време на тази криза ние бяхме една от общините, които бяха въвели вечерен час. Той беше приет много добре от населението, защото общината ни е една от най-бързо развиващите се", каза кметът на Констинброд Трайко Младенов за "Денят ON AIR".

Той посочи, че това е една от причините много хора да искат да живеят именно там.

"За тези 3 месеца са над 3 хиляди лицата, които направиха адресни регистрации на територията на общината. С взаимни усилия, местна власт, държава и изключителната професионалност от страна на Щаба - успяхме да преодолеем тази първа вълна, а надявам се и последна", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

Кметът на Костинброд допълни, че бюджетът на общината е скромен.

"Със средствата, които разполагахме, трябваше да направим съответните дезинфекции, да купим маски, кампании, а е трудно, когато има ниска събираемост. Но с нашия скромен бюджет "удържахме фронта". Това се случи в момент, в който в общината имаше не по-малко боледуващи, отколкото в община Банско", подчерта Младенов.

Градоначалникът добави, че те не разполагат с индивидуално лечебно заведение, а лицата, които са под карантина, са под 10. 

"В момента положението е изключително спокойно. Няма кмет, който да може да каже, че моментното финансово състояние е цветущо. Бюджетът на община Костинброд е 15 млн. лв, от които половината отиват за образование. Имаме много млади семейства и много малки деца. Четирите ни детски градини са пълни, имаме и шест училища", каза още Трайко Младенов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК