Пламен Юруков, СДС: Не сме патерица на ГЕРБ, това е обидна метафора

По думите му следващият парламент може да бъде изключително разнообразен като политически спектър

12.08.2020 | 21:20 Редактор: Георги Камарашев

Оставка, нов кабинет или редовни избори - какво ще реши премиерът Бойко Борисов? Темата коментира бившият председател на СДС Пламен Юруков.

"СДС възникна от протестите срещу комунистическата партия. Видяхме тогава колко порочно беше устройството на държавата. Изпълнителната власт и Министерският съвет имаше прекалено много власт. Поради тази причина СДС иска промяна на това държавно устройство. Искането за промяна на държавното устройство е нормално, за да си върнем демокрацията. За да има демокрация, трябва да има разделение на властите", заяви бившият лидер на партията в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му следващият парламент може да бъде изключително разнообразен като политически спектър.

"Това, което се случва в момента, създава предпоставки за много пъстър парламент. Няма политическа сила, която да е определяща. Парламентът приема законите, а изпълнителната власт ги изпълнява. Би трябвало да бъде обратното. Когато една отделна личност е натоварена с твърде много власт, тя може да нанесе големи вреди", подчерта Юруков в Bulgaria ON AIR.

Политикът коментира и нападките в публичното пространство, че СДС са патерица на ГЕРБ.

"Това са обидни метафори, които целят да унизят СДС. Ясно е, че СДС не е партията, на която аз бях председател, нито е партията от 1997 г. Когато сте в едно политическо семейство, нормално е да имате общи цели. Това, че две партии си помагат една на друга, не е важно. Важното е да правят неща в полза на гражданите. Например Божидар Лукарски беше наш приятел, сега ни критикува остро", добави бившият лидер на СДС.

Според Юруков влизането на партията в следващия парламент би могло да бъде безпроблемно.

"Много хора смятат, че СДС биха могли да се явят на избори самостоятелно. Според мен това не е изключено. Ако съберем всички гласове на местни избори - около 200 хил. - това ще доведе до едно безпроблемно влизане, ако тези гласове се насочат към парламентарните избори. Всеки, който си води листата, трябва да си направи предварителна кампания, да си осигури подкрепа. На евроизборите имахме добри резултати. Тогава си помогнахме взаимно с ГЕРБ. Сега нещата клонят отново в тази насока", каза още политикът.

Попитан дали Христо Иванов има връзки с подземния свят, Юруков отговори, че самият Иванов е човекът, който знае най-добре каква е истината.

"С него бих дискутирал съдебната реформа. Не трябва да отделяме повече време на такива неща в политиката. Следващият парламент ще бъде шарен. За да постигнат нещо, партиите трябва да имат мостове помежду си. Трендът отива натам, че трябва да има по-голяма умереност и разбиране между отделните политици. Не трябва да критикуваш първо някого, а после заедно да сте министри. Поставям тази тема да се има предвид от всички колеги. След 6-7 месеца ще се наложи може би да има интересни формирования, основани на добрия тон", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК