fallback

Студенти: Протестираме, защото искаме революция на ценностите

Младежите Слав Велков и Георги Гошев коментираха демонстрациите в страната

10.08.2020 | 21:45 Автор: Георги Камарашев

Какво може да накара един млад човек, който учи и работи в чужбина да се върне в България? Отговорите на тези въпроси дадоха студентът по режисура Слав Велков и колегата му, който следва архитектура - Георги Гошев. Младежите са автори на няколкоминутна продукция, която показва духа на антиправителствените протести в страната - "България, промяна".

"Роден съм в Америка, но искам да се върна тук, за да допринеса със знанията и уменията си за развитието на България. Целта на филма ни е да покажем, че в страната ни има смели хора, които ще се борят за промяна и срещу статуквото. Интелигентните млади хора не могат да бъдат употребени. Това, което искаме, е революция на ценностите. В протеста виждаме една битка на ценности - алчност срещу справедливост. Искаме да видим чрез образование, култура и изкуство да мотивираме хората да променят нашата система. Това е целта ни чрез филма, който правим", обясни Велков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в основата на гражданското общество са младите и образовани граждани, които се бунтуват срещу неправдата.

"Със сигурност можем да говорим за културна революция. Виждам го сред връстниците си - те искат ценност, законност и справедливост. На първо място - животът в Ню Йорк е много динамичен. Там всеки си е поставил за цел да успее в нещо. Всеки се се стреми да успее, всеки дърпа своите връстници. Има някаква илюзия в американската мечта, но исторически тя е напълно постижима", допълни младежът в ефира на "Денят ON AIR".

Георги Гошев от своя страна подчерта, че младите хора са движещата сила на сегашните протести и бъдещето на страната ни зависи от тях.

"Виждаме една надежда, която споделяме като млади хора. Нямаше как да останем безгласни в съответната ситуация, затова направихме този филм. Младите хора искат по-широко поле за изява. Нашите възможности са по-големи и можем да се движим с много по-бърз темп. Ние искаме да подкрепим тези наченки на културната революция, която виждаме", допълни младежът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback