Студенти: Протестираме, защото искаме революция на ценностите

Младежите Слав Велков и Георги Гошев коментираха демонстрациите в страната

10.08.2020 | 21:45 Редактор: Георги Камарашев

Какво може да накара един млад човек, който учи и работи в чужбина да се върне в България? Отговорите на тези въпроси дадоха студентът по режисура Слав Велков и колегата му, който следва архитектура - Георги Гошев. Младежите са автори на няколкоминутна продукция, която показва духа на антиправителствените протести в страната - "България, промяна".

"Роден съм в Америка, но искам да се върна тук, за да допринеса със знанията и уменията си за развитието на България. Целта на филма ни е да покажем, че в страната ни има смели хора, които ще се борят за промяна и срещу статуквото. Интелигентните млади хора не могат да бъдат употребени. Това, което искаме, е революция на ценностите. В протеста виждаме една битка на ценности - алчност срещу справедливост. Искаме да видим чрез образование, култура и изкуство да мотивираме хората да променят нашата система. Това е целта ни чрез филма, който правим", обясни Велков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в основата на гражданското общество са младите и образовани граждани, които се бунтуват срещу неправдата.

"Със сигурност можем да говорим за културна революция. Виждам го сред връстниците си - те искат ценност, законност и справедливост. На първо място - животът в Ню Йорк е много динамичен. Там всеки си е поставил за цел да успее в нещо. Всеки се се стреми да успее, всеки дърпа своите връстници. Има някаква илюзия в американската мечта, но исторически тя е напълно постижима", допълни младежът в ефира на "Денят ON AIR".

Георги Гошев от своя страна подчерта, че младите хора са движещата сила на сегашните протести и бъдещето на страната ни зависи от тях.

"Виждаме една надежда, която споделяме като млади хора. Нямаше как да останем безгласни в съответната ситуация, затова направихме този филм. Младите хора искат по-широко поле за изява. Нашите възможности са по-големи и можем да се движим с много по-бърз темп. Ние искаме да подкрепим тези наченки на културната революция, която виждаме", допълни младежът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
нормален бг
преди 3 години
Ценностната систева на един народ идва от МАНТАЛИТЕТЪТ - тези са съвсем неуки и *** .... ами ако някой от тях трябва да носи отговорността към народи си? Ужас! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Зрител и слушател
преди 3 години
Така и не разбрах за какво точно протестират. Общи приказки и разтягане на локуми.... Сигнализирай за неуместен коментар