Ексклузивно пред Bulgaria ON AIR: Говорят битите на конференцията на ГЕРБ

Част от нападателите са разпознати от МВР

06.08.2020 | 19:17 Редактор: Виктория Гетова

Ден след сблъсъците на конференцията на партия ГЕРБ, част от нападателите са разпознати от МВР. Пред Bulgaria ON AIR говориха две от момчетата, бити на партийното събитие.

Красимир е геймър, а Нестор астрофизик. Запознават се на протестите, в които участват от първия ден. Свързва ги само общата кауза на демонстрациите. Затова в сряда заедно влизат на конференцията на ГЕРБ в "София Тех Парк" отново в знак на протест.

"Наблюдавахме и Нестор премина оградителната линия. Съвсем мирно се приближи до столовете, които са сравнително близо до говорещите", разказва Красимир.

"При една от почивките в речта на Бойко Борисов, в която се ръкопляскаше, тръгнах и аз да ръкопляскам и да цитирам част от неговите записи", споделя Нестор.

"В този момент връхлетяха адски много хора върху него. Той започна да вика "Краси, снимай". Започнах да снимам и виждайки, че започвам да снимам, връхлетяха върху мен. Озовах се на земята с адски много ритници по мен, като неистовата борба беше да ми откъснат телефона от ръцете", разказва още Красимир Петров.

Преди да бъдат изгонени от конференцията, двамата младежи понасят удари от момчета с маски. Едно от тях участва и в нападението над журналистката Полина Паунова. Според публикации в социалните мрежи мъжът се казва Симеон Стойчев. 

"Представете си на едни столове стоят всички министри, председателят на НС, премиерът горе гледа как ме ритат и никакви мерки не се вземат. Тогава за каква държава говорим", допълни Красимир.

Държавни органи на реда също присъстваха на конференцията. Според едно от нападнатите момчета обаче, въпреки призивите му, те не са поискали документите на нападателите. Двете момчета внесоха жалба в районния съд за физическата агресия. От МВР съобщиха, че самоличността на двама от нападателите е установена. Имена не се посочват.

От "София Тех Парк" отговориха в писмена позиция, че за охраната на мероприятието се грижи фирма "Боду" СОД, от които са поискани обяснения за липсата на адекватна и професионална реакция от страна на техни охранители. 

А от ГЕРБ излязоха с позиция, в която се разграничават и завяват, че е имало и платени провокатори.

"Платени провокатори пробиха охраната и бяха нападнати и протестиращи, и членове на ГЕРБ, и журналисти", заявяват от партията.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК