Хората на протеста масово бъркали електронно и машинно гласуване

Според Спас Иванов страната ни е далеч от реализирането на тази идея

05.08.2020 | 21:51 Редактор: Георги Камарашев

Възможно ли е в България да бъде въведено електронно гласуване? В ефира на Bulgaria ON AIR темата коментира експертът по киберсигурност Спас Иванов. 

"Като си говоря с хората на протеста, виждам, че те масово бъркат електронно и машинно гласуване. Няма проблем в момента да бъде осъществено машинно гласуване. Дават се стотици примери, в които различни страни са имали провали в изборите. Но при тези случаи става въпрос за остаряла технология с купища грешки. Просто технологичните възможности са били такива. Да, в България трябва да се въведе машинно гласуване", заяви специалистът 

По думите му електронното гласуване е нещо коренно различно. Протестиращите се борят за това да могат да гласуват от всяка точка на света.

"Все още сме много далеч от това. Много малка част от българите имат електронни подписи. Това е сериозният проблем", каза той в "Денят ON AIR".

Експертът подчерта, че електронното гласуване може да бъде сполучливо само в държави, където има силно гражданско общество и където хората имат доверие в институциите. 

"Нали се сещате ние колко сме далеч от тази картина? Дали електронното гласуване може да се направи сигурно? Със сигурност може. Към момента няма посочен проект за публично обсъждане. Няма технически задания, които да ни кажат какво може да се произведе. В момента няма ясно разписана технология, от която да разберем как ще изглежда нашето електронно гласуване", допълни той.

Според него основната предпоставка за въвеждането на електронно гласуване е смяната на личните документи. 

"Цената им може да се удвои. Самата изработка на личните данни би била доста по-различна и сложна. Имаме пилотен проект, който ще покаже какви са намеренията на държавата. В момента сме много далеч от реализирането на електронно гласуване", категоричен бе експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК