Д-р Брънзалов: Наесен ни очаква изпитание, броят на заболелите ще расте

Според него статистиката за 204 случая на заразени и 16 починали за 24 ч. не трябва да ни притеснява

04.08.2020 | 21:28 Редактор: Ралица Братанова

204 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, починали са 16 души, а преборилите инфекцията са 264. На този фон здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че мерките в страната ни са достатъчни и на този етап не се налага затягане.

"204 случая, 16 починали не бих казал, че е цифра, която толкова силно да ни притесни. Убеден съм, че тези пациенти, които са починали, са имали и други заболявания, които са влошавали общото им състояние", коментира зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов в "Денят ON AIR".

И отбеляза, че и млади хора умират от коронавирус, инфекцията е сериозна, но до момента устояваме.

Д-р Брънзалов бе категоричен, че наесен ни очаква изпитание, тъй като абсолютната бройка на заболели ще расте и ще бъде по-трудно да се различава дали пациентът е с Ковид-19 или друго заболяване.

"И най-големият виртуоз в медицината не може да постави точна диагноза по телефона", заяви специалистът.

"Обществото трябва да приеме този факт, че вирусът трябва да премине през него и трябва да се борим. Мерките всеки българин ги знае", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Брънзалов коментира и ситуацията в домовете за възрастни хора в Русе и Варна и изрази мнение, че огнища на заразата ще възникват и в рискови контингенти, където са събрани възрастни хора, но там и контролът може да се осъществи по-добре.

"Едно е като има 100 души в старчески дом, настанени по стаи, колеги от болницата са готови да помогнат в домашни условия. Отколкото тези всички хора да се пръснат в обществото и да заразят други", посочи зам.-председателят на БЛС.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК