Експерти: Слави Трифонов може да събере много гласове при предсрочни избори

Политическата ситуация у нас коментираха политологът доц. Стойчо Стойчев и журналистът Емил Спахийски

03.08.2020 | 21:32 Редактор: Георги Камарашев

Какво ще бъде развитието на политическата ситуация у нас на фона на продължаващите протести? Темата коментираха политологът доц. Стойчо Стойчев и журналистът Емил Спахийски. 

"Едно правителство идва и си отива с избори. Това е демократичната процедура. В демократичните избори има практика да се отстояват искания с протести. Тези искания касаят конкретна социална политика. Общи протести от типа "Махайте се, отвратителни сте", не се наблюдават никъде. Те са отвратителни като нагласа и като ефект. Това в момента е някакво свръхусилие на президента Радев да назначи служебно правителство", заяви доц. Стойчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Експертите коментираха и евентуалното провеждане на предсрочни избори, както и включването на нови фигури на политическата сцена.

"Казусът със Слави Трифонов е много интересен. Aко се активира, той има 2 подхода. В момента той е в "студен резерв". С концертите Трифонов може да събере много хора", каза Спахийски в "Денят ON AIR".

Доц. Стойчев от своя страна изрази мнение, че има няколко променливи, на базата на които можем да кажем какъв ще е резултатът на Слави Трифонов.

"Ако гласуват повече от 4 млн. на изборите, тогава евентуално този популярен човек би могъл да обере гласовете на хората само заради това, че той е известен. Другата променлива, от която зависи дали той ще бъде успешен, е отливът от традиционните политически партии. При ДПС ще има нарастване на изборите. Колкото по-рано са изборите, толкова по-висок ще е вотът за ДПС. Масово, групово и неограничено ще има активност за ДПС в определени места. Електоралната подкрепа на ДПС ще направи борбата на Трифонов за гласове много трудна. Гласовете за "Воля" и за патриотичните формации ще изчезнат и ще се налеят в проектите на Слави Трифонов, Васил Божков, Мая Манолова и други хора, които претендират, че са носители на промяната", прогнозира политологът.

По думите му остротата, с която един човек протестира, се основата на това доколко той се чувства застрашен. 

"Когато ножът опре до кокала, хората винаги се активират. Фактът, че протестите продължават 20 и повече дни доказва, че тези действия са сериозни и зад тях стоят доста хора. Според мен през септември ще има по-голяма масовост на протестите", допълни той.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК