Метеоролог: Август ще бъде с температури над нормата

Аномалията ще бъде около 2 градуса

02.08.2020 | 08:00 Редактор: Ралица Братанова
Метеоролог: Август ще бъде с температури над нормата

Август ще бъде с температури над нормата. Очакванията са в Източна България да бъде по-топло с положителна аномалия на средните температури до около 2 градуса, а в Северозападна и Западна да е относително по-хладно - там аномалията да бъде около градус над установените норми.

Валежите в по-голямата част от страната ще бъдат близки или по-малки в сравнение с нормите, като най-малко ще вали над югоизточните райони, а превишение на месечните норми за дъжд се очаква в планинските части на Западна и Централна България.

Това съобщи за “24 часа” Симеон Матев от катедра “Климатология и хидрология” на Софийския университет.

Месецът ще започне със захлаждане спрямо горещите последни дни на юли. В Русе вчера отново беше екстремно горещо - 39,4° на сянка.

Максималните температури на 1 и 2 август ще са от 28 до 33-34 градуса. Над по-голямата част от страната днес облачността ще бъде променлива, намаляваща отново до слънчево.

Условия за превалявания и прегърмявания ще има около планините, както и на места в Централна и Югоизточна България, където не са изключени по-интензивни извалявания и градушки.

В неделя ще превали най-вече около Централна и Източна Стара планина и в североизточните райони.

В понеделник и вторник ще бъде слънчево, с купеста облачност следобед над планините. Жегата остава - дневните температури ще достигат 30-37 градуса.

В сряда и в четвъртък под влияние на по-хладен въздух от северозапад над Западна и Централна България температурите ще се понижат, ще има превалявания и прегърмявания.

По Черноморието ще остане слънчево и топло и ще е идеално за почивка, каза още климатологът.

Ще последват 2-3 слънчеви и горещи дни с температури до 37-38 градуса. Около 10-и отново ще превали и прегърми, а температурите ще се понижат с 4-5 градуса. Възможно е да превали и по Черноморието.

През повечето дни от второто десетдневие ще бъде слънчево, в низините и равнините горещо с температури от 30 до 35 градуса, в някои дни до 38-39. Временно захлаждане с условия за кратки валежи и гръмотевици ще има около 15 август.

През третото десетдневие времето ще пази летния си характер, но ще има по-чести атмосферни смущения с условия за валежи и гръмотевици, като по-голяма вероятност за такива явления има в периода 24-27 август.

През повечето дни от месеца слънчевата активност ще бъде ниска и земното магнитно поле ще е спокойно, без условия за магнитни бури.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК