Проф. Витанов: Ако мерките не се спазват, в края на август заразените ще стигнат 16 000

А в края на септември – 25 000

01.08.2020 | 19:00 Редактор: Таня Харизанова

Извънредната епидемична обстановка в страната ще бъде удължена с месец - до 31 август 2020 г. От 1 август с 30% ще бъдат увеличени възнагражденията на медиците, които работят на първа линия в борбата с коронавируса, като за това са осигурени над 12 млн. лева и мярката ще достигне до 6000 човека. 11 млн. пък ще бъдат отпуснати на 44 лечебни заведения, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, включително такива с Ковид-19.

Защо Италия, която беше сред най-тежко ударените от болестта държави, въведе карантина за пристигащите от България. Австрия - също. Гърция, Дания, Белгия и Люксембург са само част от страните, които изискват отрицателен PCR - тест за пристигащите от България. Словакия, Латвия и Естония пък поставят пътуващите от България под карантина, независимо какви са резултатите от теста. Защо България попада в "черните списъци“ на редица държави от ЕС? В студиото на предаването "Брюксел 1“ са пулмологът д-р Александър Симидчиев и математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Според д-р Симидчиев една от причините е, че нямаме физическа дистанция, не спазваме мерките, не носим маски. Летните месеци също оказват влияние. Но, от друга страна, броят на изследваните и броят на заразените не са еднакви. Необходима е единна структурна информация за достоверност на данните.

Според математика проф. Николай Витанов "ситуацията в България е поносима“.

В някои страни броят на случаите с коронавирус е по-малък, а по-високите индекси у нас ни слагат в "черния списък“. Проф. Витанов заяви, че се намираме в първата вълна на коронавируса, а през август не се очаква голяма промяна. Според сценариите на математика на Щаба, до края на септември се очакват 20 000 заразени с Ковид – 19, но при условие, че 300 000 спазват мерките. Ако мерките не се спазват, в края на август заразените ще стигнат 16 000, а в края на септември – 25 000. Най-лошият сценарий, според проф. Витанов, е, здравната система да колабира от претоварване.

Д-р Александър Симидчиев допълни, че тези числа зависят от поведението на хората, а това се отнася особено за младите и по-малко грамотните.

"Всичко зависи от нас“, категоричен бе д-р Симидчиев. И двамата бяха единодушни, че предприетите мерки от новия здравен министър са много добри. Д-р Симидчиев апелира за предприемането на структурни мерки, за дигитализиране и оптимизиране на здравната система.


Харесайте страницата ни във Facebook ТУК