9% ДДС за виното, бирата и услугите на туроператорите от 1 август

Към групата бяха добавени фитнесите и спортните съоръжения

30.07.2020 | 11:10 Редактор: Тодор Петров

Окончателно: ДДС за бирата и виното в заведенията става 9%. Намалява се и ставката за туроператороте и фитнесите. Това решиха депутатите само за няколко минути и без почти никакви дебати. Гласуваха 100 народни представители, като 12 се обявиха против, а петима се въздържаха.

Така депутатите одобриха предложението на "Обединени патриоти", подкрепено от коалиционния им партньор ГЕРБ и на практика разшириха още кръга от стоки и услуги, облагани с по-нисък данък. Мярката е временна и ще действа от 1 август т. г. до 31 декември 2021 г., а целта и е да подкрепи туристическия бранш, който бе един от най-силно засегнатите по време на епидемията и извънредното положение.

В последния момент към тази група бяха добавени фитнесите и спортните съоръжения, сред които басейни, игрища, зали за тренировки и други.

"Това е свързано с пакетирането на целия туристически бранш под една единна данъчна ставка. Ефектът от намаляването на данъка вече е налице. Мярката дава своите резултати за храната, за ресторантите. Сега, с виното и бирата, ще завършим този свой жест в помощ на бизнеса. Не става въпрос само за подпомагане на туристическия бизнес, но косвено подпомагаме и производството на тези две напитки, които в над 90% са българско производство", обясни лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Депутатите приеха и текстове, даващи възможност на туроператорите, взели аванси от своите клиенти, но изпаднали в невъзможност да осъществят пътуванията, да предложат заместващ ваучер, а ако клиентите откажат – срокът за възстановяване на сумата да бъде до края на годината.

От няколко години Анатоли Христов е треньор по плуване. По-ниската данъчна ставка за спортните услуги според него ще помогне на бизнеса да се съвземе от кризата, а и ще насочи вниманието към необходимостта от движение.

"По този начин може би ще се насърчат родителите да записват повече децата си на плувни спортове, каквото и провеждаме тук. Мисля, че е страхотна идея да се обърне внимание малко повече и на спорта", смята Анатоли Христов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Виното и бирата 9 процента, а останалия алкохол? Сигнализирай за неуместен коментар