След едномесечен мониторинг: СЕМ не видя цензура в БНР и БНТ

Резултатите показват, че обществените доставчици спазват разпоредбата на чл. 6 т. 3 от ЗРТ

28.07.2020 | 20:01 Редактор: Ралица Братанова
След едномесечен мониторинг: СЕМ не видя цензура в БНР и БНТ

Съветът за електронни медии на своето заседание на 28 юли 2020 г. прие с мнозинство от 3 гласа Доклад за осъществено наблюдение на радио- и телевизионни програми в периода 10-17 юли 2020 година.

Мониторингът на БНР и БНТ е за спазване на чл. 6, ал. 3, т. 6 от Закона за радиото и телевизията относно плурализма на гледните точки, като се отчита и темата за гражданските протести като обем от излъченото съдържание. Обхванати са новини и актуално-публицистични предавания в политематичните програми ХОРИЗОНТ и БНТ1 на двата обществени доставчика, съобщават от пресцентъра на регулатора.

Резултатите от едноседмичното наблюдение показват, че обществените доставчици БНР и БНТ спазват разпоредбата на чл. 6, ал. 3, т. 6 на Закона за радиото и телевизията (плурализъм на гледните точки в новинарските и актуално-публицистичните предавания с икономическа и политическа тематика). Мониторингът констатира, че темата за гражданските протести е водеща и централна за периода. БНР и БНТ излъчват и извънредни директни предавания и включвания.

Обществените доставчици предоставят възможност  на зрителите да се запознаят  с официалната позиция на държавата по важни въпроси на обществения  живот, едновременно отразявайки гражданските протести с критични спрямо управлението позиции.

Институционалните, експертните и гражданските гледни точки присъстват в радио- и телевизионните предавания в ХОРИЗОНТ и БНТ1, като в съдържанието се отчитат и множество коментари и анализи от различни политически, партийни и неформални идейни перспективи.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК