Българската риба по ресторантите е лукс: Сафридът е гръцки, попчето - латвийско

Според рибари уловът у нас липсва, защото морето е топло

28.07.2020 | 09:20 Редактор: Ивет Арабова

В разгара на сезона прясната черноморска риба по ресторантите по Южното Черноморие е малко. Дори сафридът, който на рибната борса в Бургас е пресен, но е гръцки, а рибарите казват, че нашият е стотици пъти по-вкусен.

Рибарите от Ченгенето се прибират с празни лодки. Ловят малко попчета, а от два-три дни и малко сафрид. Морето е топло, казват старите морски вълци и затова няма риба, а и уловът е на два сезона - пролет и есен. На рибната борса "Краснодар" прясна риба - попчета или сафрид, току-що уловени от Черно море, е голяма рядкост. 

"На нашата борса в момента има само гръцка риба. Черноморската е калкан, попче, ватос, но в малки количества", споделя Росен Димитров от рибна борса "Краснодар"

Ако ви предложат български сафрид, пресен, да знаете, че ви лъжат, казват продавачите на рибната борса. "Сафридът е черноморски, но е замразен за момента. Барбунът също е замразен. Пресните риба са калканът и скатът", обясни продавачката на риба Гинка Тодорова.

"Попчето е латвийско. Иначе имаме и черноморско, но е по-рядко. Прясна българска риба почти няма. Кефалът също е гръцки, продава се малко меджит и барбун. Има и пресен калкан", разказва Татяна Коева, която продава риба на борсата.

Рибарите се оплакват, че през последните години често прибират лодките празни, а Никулден посрещат вместо с прясна риба с кебапчета. Експерти казват, че рибата изчезва не само у нас, но в световен мащаб, а като причината за това сочат  - замърсяването на водите, както и свръхголемия улов. 

"През 4 години и ние имаме риба, паламуди и чернокоп. Aко мислите, че нашето море е замърсено, според мен, не е - има риба, но периодът е 3-4 години", казва Росен Димитров.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Българските неща на всяка ниво са лукс! Ако има нещо българско и хубаво, то се изнася, за да се печелят пари! Сигнализирай за неуместен коментар