Рибари протестират срещу забраната за улов на бяла мида

В Силистра се заканиха да блокират с лодките си река Дунав

14.05.2020 | 20:30 Редактор: Искра Ангелова

Рибари протестираха пред ИАРА в Бургас срещу забраната за улов на бяла мида, а в Силистра се заканиха да блокират с лодките си река Дунав, ако земеделското министерство не промени заповедта си за улов на дунавска скумрия. 

Междувременно в Министерството на земеделието бяха представени компесаторни за подкрепа в сектор "Рибарство и аквакултури".

Рибари от Шабла до Царево поискаха забраната за улов на бяла мида да падне.

"От 2 месеца не сме работили, сега искат още 3 да не работим. Благодаря ви на всички, браво", каза рибарят Георги Тодоров.

Представителят на цех за преработка на бяла мида каза, че настояват да отпадне забраната, която е записана, че е във връзка с размножителния период на бялата мида.

"Това не е вярно. Размножителният период вече мина", каза той.

От Сдружение "Черноморски сговор" са входирали 8 жалби в Министерството на земеделието.

"Периодът на хайвер мина април месец, в момента няма нито една мида с хайвер. тази забрана е поискана от една браншова организация, наречена БГ фиш, която се изявява като лидер на всички рибари по цялото Черноморие", каза Георги Янчев от сдружение "Черноморски изгрев".

От БГ фиш заявиха, че заповедта за забрана на улов на бяла мида е издадена по тяхно предложение въз основана научни становища, че е застрашена популацията на тази мида.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК