Загасен е горският пожар край Стара Загора, засегнати са 190 дка

Три дни огнеоборци, военнослужели и доброволци се бориха с огнената стихия

27.07.2020 | 13:48 Редактор: Виктория Гетова

Загасен е горският пожар край старозагорското село Дълбоки. Унищожени са 35 дка гора, включително и новозасадени дръвчета.

Три дни огнеборци, военнослужещи, горски и доброволци се бориха с огнената стихия. Работата им беше силно затруднена заради труднопроходимата местност и силния вятър. До мястото те достигаха пеш, без техника.

Според директорът на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) Стара Загора - Антон Колев, гасенето е било трудоемко и бавно, като са се носили на ръка лопати и вода, но благодарение на доброто взаимодействие между държавните институции, той е бил овладян.

Все още не е ясна причината за възникването на пожара, а разследващите разпитват хората в Дълбоки.

"За мен вероятните причини са няколко и всичките са свързани с човешка намеса или може да е детска игра с огън, може да е умишлено запалване, както основна причина при такива пожари е небрежност при боравене с открит огън", посочи още Антон Колев.

Площта засегната от огъня е 190 дка. Освен сухи треви и храсти е изгоряла и смесена гора.

По думи на директора на Държавното горско стопанство в Стара Загора Иван Чергеланов, щетите достигат 35 дка, като основно са изгорели 80-годишни борови култури, а 5 дка са широколистни насаждения. На мястото остават дежурни екипи.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК