Туроператори и туристически агенти излизат на протест пред МС

Търпението и толерансът на заетите в бранша са изчерпани

27.07.2020 | 10:00 Редактор: Тодор Петров
Туроператори и туристически агенти излизат на протест пред МС

Туроператори и туристически агенти излизат на протест във вторник,  28 юли, в 11.00 ч. пред Министерския съвет. Заетите в бранша ще изразят недоволството си от пълното неглижиране от страна на правителството на проблемите им, възникнали вследствие на пандемията, се казва в съобщение до медиите от страна на Съвета на Обединение "Бъдеще за туризма".

Търпението и толерансът на заетите в бранша са изчерпани. Без отговор останаха десетките писма и покани за конструктивен диалог с премиера Бойко Борисов и с министрите от неговия кабинет, последното от които беше входирано на 16.07.2020 г. С него големи туроператори, подкрепени от браншови организации, за пореден път настояха за среща с министър председателя, пише още в писмото.

В Националния регистър са записани 1397 туроператори, 1509 туристически агенти и 1415 екскурзоводи и планински водачи. Те настояват за финансово оздравяване на сектора и разработване на кризисен план за подпомагане на ТО и ТА; незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безвъзмездна помощ за най-засегнатите сегменти – туроператори, които осъществяват изходящ туризъм, и екскурзоводи. Тяхната дейност е спряна от 13.03.2020 г. и не може да рестартира вече пети месец; запазване и стимулиране на заетост чрез обучение и преквалификация в областта на цифровите умения на заетите в сектора и по линия на европейска програма SURE.

Дейността на туроператорите предполага около 60% възвръщаеми инвестиции в българската икономика чрез пряко участие на фирмите в данъчната и социална система на страната, както и косвено – чрез създаване и поддържане на работни места, потребление на услуги на други сектори и оператори в българската икономика,  като транспорт (автобусен и самолетен), маркетинг, реклама, финанси и култура.

Вземането на политически решения налага и поемането на икономическа отговорност, която очакваме от премиера за предотвратяване на масовите фалити на туроператори, заявяват от бранша.

 Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК