Теменужка Петкова: Спирането на АЕЦ "Козлодуй" е фалшива новина

Това заяви министърът на енергетиката на извънреден брифинг

25.07.2020 | 13:17 Редактор: Наталия Тотева

Спирането на АЕЦ "Козлодуй" е фалшива новина. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на извънреден брифинг. 

Европейският съюз отпуска 56 милиона евро за извеждането от експлоатация на блоковете от първи до четвърти на електроцентралата, разясни енергийният министър. 

Обяснението се наложи заради изтеклите в медиите заключения след пет-дневното заседание на Европейския съвет от миналата седмица. В документа от общо 67 страници, на 52-ата е написано, че се отпускат средства за извеждането от експлоатация на няколко атомни електроцентрали, сред които и "Козлодуй". Посоченият период е до 2027 г. 

"Тъй като това е една лъжа, манипулация и много сериозна фалшива новина, която е свързана и с един от стратегическите ни обекти в нашата страна, по отношение на енергетика, считам за необходимо да Ви информирам следното: средствата, които са отпуснати - 56 млн. евро, са свързани единствено и само с извеждането от експлоатация на блокове първи до четвърти на АЕЦ "Козлодуй", заяви енергийният министър.

Петкова е категорична – това е фалшива новина.

Централата има два големи работещи реактора по 1000 мегатвачаса, за които ЕС не е поставял условия за предсрочно извеждане от експлоатация.

Темата коментираха и по време на протестния митинг на БСП, който се проведе днес в София. А срещата на върха в Брюксел, която ще остане в историята заради трудните преговори, завърши и с отпускането на 200 млн. евро за подпомагане на по-слабо развитите региони у нас, в които влиза "Козлодуй".

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
с други думи
преди 3 години
парите по проекта вече са в ЧЕКМЕДЖЕТА Сигнализирай за неуместен коментар