Ще се справи ли Христо Терзийски начело на МВР?

Според ген. Румен Миланов винаги е имало определен конфликт между полиция и граждани

23.07.2020 | 21:59 Редактор: Наталия Тотева

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, тъй като действията на полицията към протестиращите не кореспондирали с разбиранията му.

Главен комисар Христо Терзийски, ръководител на Главна дирекция "Национална Полиция", е номиниран за нов вътрешен министър. 

Според бившия директор на НСБОП и на НСО - ген. Румен Миланов, той най-вероятно би се справил със силовото ведомство.

"Познава страната, хората. Те го разпознават. Минал е по стъпалата в системата, така че той бързо ще влезе в тази си функция на министър. Има и два минуса - да не се вижда като главен секретар, вторият - да успее да се ориентира в политическото поприще, с което мисля, че той ще се справи. Това е рационален и правилен ход при тази ситуация", заяви ген. Миланов за "Денят ON AIR".

В началото на протестите чухме за полицейско насилие над граждани. Според ген. Миланов винаги е съществувал определен конфликт между органите на реда и гражданите.

"Ако внимателно разгледаме и анализираме ситуацията с тези протести, като цяло полицията се справи успешно. Но не трябва да забравяме и няколко факта, които бяха разглеждани в публичното пространство. Единият, който личеше - влачеха едно момче към Министерския съвет, което е недопустимо. Да, най-вероятно той е оказал някаква съпротива, но това така не става. Момичето, ако има проверка и това се докаже, проблемът става много по-сериозен", обясни гостът за Bulgairia ON AIR.

По думите му е добре да бъде направен психологически портрет на групата полицаи, проявили насилие при протестите. Ген. Миланов посочи, че е са важни общественият ред, организацията на движението, филтрирането на провокаторите.

На мнение е, че трябва да има "по-голяма тежест виждането, че полицията обслужва гражданите - гражданинът си плаща някакъв данък и полицията трябва да му осигури обществен ред".

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ
преди 3 години
добрите ченгета отиват на небето лошите си ходят навсякъде свестните полицай трудно оцеляват системата ги унищожава Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
няма опит
преди 3 години
на такова ниво + взимаше изпити в ту с преписваане/царски пищови Сигнализирай за неуместен коментар