Борисов: Студен резерв ще се ползва само от ТЕЦ "Марица Изток 2"

Премиерът възложи на министър Петкова да разясни това в парламента

22.07.2020 | 11:20 Редактор: Ивет Арабова

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на енергетиката Теменужка Петкова след края на днешното правителствено заседание да разясни в Народното събрание, че студен резерв ще се ползва само от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2".

"Сваляш студения резерв от тук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо – само държавната ТЕЦ "Марица Изток 2”, заяви премиерът Борисов в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

Студеният резерв досега се ползваше и от частната ТЕЦ "Варна". За миналата година централата е получила поне 50 млн. лв. по тази линия.

"В момента водим преговори с ЕК за въвеждането на механизъм за капацитет. Той изисква изпълнението на няколко основни неща, едно от които е да бъде премахнат студеният резерв. В тази връзка в този преходен период студеният резерв ще се възлага въз основа на доклад на електроенергийния регулатор, само при необходимост и то на държавната ТЕЦ", поясни в парламента Теменужка Петкова.

Чрез новите промени от държавните плащания се изолира ТЕЦ "Варна", която е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. За промените в студения резерв първи заговориха коалиционните партньори на ГЕРБ, като не скриха, че решението е и политическо. 

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Гошо
преди 3 години
Защо наричат Доган "почетния председател на ДПС" във всяка една медия? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Agenta
преди 3 години
Не ти вярваме. Три министри щяха да подават оставка, охраната на НСО на Пеевски и Доган щеше да падне, оставка на шефа на МВР Бургас беше обявена - нищо от това не се случи, защото ти Борисов си просто една жалка мутра! Сигнализирай за неуместен коментар