fallback

От "Системата ни убива" настояват за възстановяване на Фонд "Социална закрила"

Те връчиха писмо с искането си на социалния министър Деница Сачева

21.07.2020 | 19:39 Автор: Искра Ангелова

Майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" искат възстановяване на Фонд "Социална закрила" към ресорното министерство. Те връчиха писмо с искането си на социалния министър Деница Сачева.

До началото на тази година всички хора с увреждания могли да получат помощ от фонд "Социална закрила" за нуждите им за спешно лечение, през така нареченените социални помощи за медицински дейности. 

С промени в законодателството от няколко месеца нуждаещите се могат да получат средства през фонда само за закупуване на помощни средства, приспособления и съоръжения.

"В момента десетки оцелели деца над 18 години се гърчат от болка от зъбобол, имат нужда от операция и лечение, на тези неща, които се поемат от НЗОК, както е анестезиолог и не могат да си позволят лечение", сподели Вера Иванова от "Системата ни убива".

Сумата от фонда, която е до 2000 лв. на година, се превеждала директно на лечебното заведение срещу фактура. Промените, накараха майките от "Системата ни убива" да поискат отново фондът да заработи както преди.

"Ще им дадем 1 седмица ултиматум да поправят тази грешка, това което са сътворили от началото на годината и ако не, другата седмица ще влезем в Министерството и няма да излезем, докато и Сачева, и другите да излязат те навън", категорични са майките.

Ирена Юручка се присъединява към исканията на майките на деца с увреждания. Дъщеря ѝ, която е на 20, има сериозен проблем със зъбите. Заради промените във фонда, тя не може да получи лечение.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback