Как се живее без вода посред лято?

1/3 от жителите на село Карaисен нямат никакъв достъп до питейна вода

17.07.2020 | 19:52 Редактор: Искра Ангелова

Протест в павликенското село Карaисен, заради воден режим. Близо хиляда души живеят без течаща вода и без яснота кога проблемът ще бъде решен.

Весела има бебе на 8 месеца. Тя е сред хората, които заради пандемията, са решили да се преместят временно на село и да работят дистанционно. Иска дори да остане в Караисен, но я спира безводието.

"Целият ден се върти около това да гледаме има ли вода и да пълним всякакви съдове, каквито можем. Детето още се къпе с корито и му топлим вода в чайник, защото няма как от бойлера да изкараме вода. Ние се къпем, както можем. Перем основно на ръка, почти е невъзможно да пуснем пералня", сподели Весела.

1/3 от жителите на селото нямат никакъв достъп до питейна вода. Най-тежко това се усеща при възрастните хора, които са трудно подвижни и няма кой да им носи вода.  

"Останалите имат, но далеч от 12 часа, по 2-3 часа. По-лошото е, че детска градина и старчески дом също нямат вода. Имаме 7 чешми, които са близо и в селото, но всички са с намален дебит, една дори е пресъхнала", коментира кметът на селото Стефан Николов.

Макар и без вода, използваните кубици от почти всяко домакинство са се увеличили тройно спрямо миналата година.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК