Без капка вода от чешмите в шуменско село посред лято

Подсилването на водоизточника ще отнеме поне година

06.07.2020 | 14:50 Редактор: Тодор Петров

Повече от седмица вода от чешмите в шуменското село Салманово не тече. Режимът, който е от близо 2 години, вече е преминал в няколко часа вода дневно, и то в ниските части на селото. 

Има проект за подсилване на водоизточника, от който се захранват чешмите, но реализирането му ще отнеме поне година.

Чешмата в центъра на Салманово спасява част от хората в селото от безводието.  В средната част на селото вода има за по два часа. Във високата част обаче повече от седмица чешмите са сухи. 

През пролетта бяха почистени дранажните шахти, от които се пълни водоизточникът на селото За да се осигури достатъчно вода, се разработва проект за ползване на стар кладенец край Салманово. 

"Ще мине поне година, в най-добрия случай, докато всичко стане. Защото той е направен по-разширено – с подменяне на мрежа в самото село, с включване на абонатите към него. Ще бъде във времето. Този кладенец може да захрани 3 села като нашето", обясни кметът на Салманово Йордан Киров.

Докато се реализира този проект обаче, от ВиК дружеството и кметството в Салманово ще пуснат спешно по-малък водопровод от кладенеца, за да има вода в селото. Дори тази спешна операция ще отнеме месец, а дотогава всеки жител на Салманово ще се справя с водната криза сам.

Вижте повече по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК