fallback

Ето ги сценариите за изхода от политическата криза

Трябва да изберем между морал и демокрация или парите на Европа, смята политологът Татяна Буруджиева

16.07.2020 | 19:15 Автор: Александра Иванова

След рокадите в кабинета - по-близо или по-далеч сме от предсрочни избори? Анализаторите вече чертаят различни сценарии за изход от политическата криза. 

Появиха се първите предположения за това кой би оглавил евентуално служебно правителство: в публичното пространство се завъртяха имената на бившия служебен вицепремиер Даниела Бобева и бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев. Не се изключва и вариантът да бъде назначен т.нар. "експертен кабинет", който да бъде оглавен от сегашния управител на БНБ - Димитър Радев.

Ден преди премиерът Борисов да обяви, че коалиционното правителство ще довърши мандата си, стана ясно, че управляващите обмислят основно три политически хода, с които да овладеят гражданското недоволство. 

Първият е оставка на правителството, служебен кабинет и предсрочни парламентарни избори, тъй като другата голяма опозиционна партия в лицето на БСП заяви, че не иска да прави кабинет в рамките на този парламент. Според някои анализатори тази стъпка ще доведе до загуби на важно финансиране от Европа и то в период на коронакриза. 

"Няма възможност в тази ситуация, особено ако ще вървим тук и сега към предсрочни избори, правителството да даде план, с който да се усвояват тези пари. Трябва да изберем между морал и демокрация или парите на Европа", обясни политологът Татяна Буруджиева.

Вторият сценарий е управляващите да съставят преходно експертно правителство с друг премиер, който да предложи структурата и състава му. Това може да се случи, ако кабинетът бъде свален чрез вота на недоверие, който бе внесен от БСП и ще бъде гласуван следващата седмица.

"Това е усещане за сериозно сътресение, което предстои. Единственият, който може да го менажира по някакъв начин, и разбира се, трябва да плати цена за това, е премиерът, който очевидно е в ролята на помирителя. Единият вариант е да се откупи, другият да се свали градуса, за да се намали напрежението. Да преконструира управлението и да намери добър изход от тази ситуация", посочи социалният антрополог Харалан Александров.

Третият основен вариант е да бъдат извършени сериозни министерски рокади, Борисов да излезе в отпуск до края на мандата, а вицепремиерът Томислав Дончев да го замести. Някои анализатори смятат обаче, че управляващите нямат полезен ход. 

Кой вариант ще бъде избран за политическото бъдеще на страната, вероятно ще стане ясно следващата седмица.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback