Проверяват кмета на Дупница заради сметището под АМ "Струма"

Прокуратурата открила данни за престъпления по служба

16.07.2020 | 15:33 Редактор: Анисия Иванова
Проверяват кмета на Дупница заради сметището под АМ

Прокуратурата иска проверка на кмета на Дупница инж. Методи Чимев заради сметището под магистрала "Струма". Задълженията на кмета по ЗУО не са изпълнени изцяло или отчасти и това е продължило за период от време, през който са се натрупали нови отпадъци, съобщиха от прокуратурата.

Миналото лято част от боклуците под АМ "Струма" пламнаха, а огънят нанесе тежки поражения върху пътното съоръжение.

От държавното обвинение съобщиха днес, че Върховната административна прокуратурата е открила данни за престъпление по служба или друго престъпление във връзка с новото нерегламентирано струпване на отпадъци под моста.

След проверки, възложени на контролните административни органи, след пожара под Струма миналото лято,  нарушенията, свързани с разполагане на отпадъци под моста и прилежащата територия, администрирана от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), са били преустановени.

След постъпване на нови материали е извършена допълнителна и контролна проверка, която е установила, че около моста на автомагистрала "Струма" все още има неотстранени отпадъци, попадащи в общинска територия.  До кмета на Дупница Методи Чимев е изпратено писмо от екоминистерството да почисти терена.

В своя доклад обаче той е отговорил, че отговорността за това е на дружеството "Феникс-Дупница".

От прокуратурата цитират нормативни документи, свързани с кметските му задължения по дейностите, свързани със събиране, съхраняване, транспортиране и депониране на производствени и опасни отпадъци. Те не са изпълнени изцяло или частично и това е довело до натрупване на отпадъците.

Обстоятелството, че са наложени санкции и са образувани административни производства за отнемане на лиценз на дружеството „Феникс-Дупница“ ООД, че е предписано на „Балканфарма-Дупница“ АД да предприеме действия за почистване на отпадъци, не елиминира отговорността на кмета, допълват от прокуратурата.

Затова и Върховната административна прокуратура е сезирала Върховната касационна прокуратурата за наличието на данни за извършено престъпление.

Снимка: БГНЕС