Проверяват за злоупотреби 70 фирми, кандидатствали по "60/40"

Данните на НОИ към 7 юли показват, че са изплатени компенсации за над 161 хиляди лица на 8652 работодатели

15.07.2020 | 12:09 Редактор: Ралица Братанова
Проверяват за злоупотреби 70 фирми, кандидатствали по

Сигнали за 70 фирми, кандидатствали по схемата "60/40", са подадени от НОИ до "Главна инспекция по труда", съобщиха за "Телеграф" от Националния осигурителен институт.

Компаниите са искали компенсации за 281 човека. Съмненията са свързани с два вида злоупотреби. Първата е, че осигурителите не са изпълнили условието да запазят заетостта на работниците, за които получават помощ. Вторият вид нарушение е точно обратното – оставят на работа служители си, а пък декларират съкращения.

От социалното министерство пък напомниха, че правилата за получаване на компенсации по схемата "60/40" не позволяват изплащане на средства за работници и служители в неплатен отпуск. На работник може да му бъде предоставен такъв само с негово искане.

До момента основната част от проверките, които ГИТ извършва по мярката "60/40", са по искане на НОИ за установяване на основанието за прекратяване на трудовите правоотношения на лица, за които работодателите са получили компенсации за определени периоди.

Предвид ангажимента им за запазване на заетостта, те нямат право да ползват компенсации, ако междувременно са прекратили трудовите договори на свои работници и служители на конкретни основания, напомниха от социалното министерство.

Данните на НОИ към 7 юли показват, че са изплатени компенсации за над 161 хиляди лица на 8 652 работодатели. Сумата възлиза приблизително на 138,3 млн. лв. Разпределението на работодателите, възползвали се от мярката показва, че най-голямата част от тях са от търговията (26,3%), следвани от хотелиерството и ресторантьорството (19,1%).

В териториален план, около една трета от работодателите и наетите лица, и около 33,5% от изплатената сума е концентрирана в област София-град. Другите области, в които има по-голяма концентрация на средства, са Бургас (6,0%), Пловдив (8,3%) и Варна (6,9%).

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК