Пети ден недоволството не стихва: Необходима е промяна, скандират хората

Засилено е полицейското присъствие

13.07.2020 | 18:48 Редактор: Искра Ангелова

За пети пореден ден площадът пред президентството се превърна в сборен пункт за протестиращите. А техните искания остават непроменени. Едно от исканията е и сформиране на Велико народно събрание.

Протестът остана само т.нар. триъгълник на властта, други улици и булеварди в центъра на София не бяха затваряни. 

Част от демонстрантите, сред които симпатизанти на "Демократична България" се събраха пред сградата на министерството на вътрешните работи, за да поискат оставката на ресорния министър след инцидентите с протестиращи миналия петък. 

От улица "6-ти септември" протестиращите се отправиха към Министерския съвет, където двата протеста се сляха.

"Искаме да останем в България, бъдеще за нашите деца", гласи един от плакатите на протестиращите. 

Засилено е полицейското присъствие, на първа линия са полицаите, на които пише "Антиконфликт". Плътен полицейски кордон има пред Министерския съвет, а много хора са на протеста с децата си.

Някои от тях споделят, че 2 са основните причини за неспиращите протести - първата е случаят с Христо Иванов и парк "Росенец", а втората, когато прокуратурата влезе в президентската институция.

В първите две протестни вечери реч държа държавният глава Румен Радев. А прокуратурата се противопостави на отправеното искане на президента за оставка на главния прокурор.

"Категорично се противопоставяме и на отправеното искане на президента на Република България за оставка на главния прокурор, тъй като същото влиза в разрез с основните конституционни разпоредби за независимост на изпълнителната и съдебната власт. Президентът е висш орган и символ на държавността", съобщават от държавното обвинение.

 Освен в София, има протести в Пловдив, Варна, Добрич.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК