ВАП сезира МРРБ, МОСВ, МТ и ДНСК за строежите в "Аркутино" и "Росенец"

Трябва да се установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж

09.07.2020 | 17:12 Редактор: Александра Иванова
ВАП сезира МРРБ, МОСВ, МТ и ДНСК за строежите в

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната среда и водите (МОСВ), министъра на туризма (МТ) и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол да извършат незабавни проверки на място и по документи на планираните и извършени строежи в местността "Аркутино" на границата на община Созопол и община Приморско, както и в парк "Росенец" край гр. Бургас.

ВАП е образувала преписка по информация в медиите за неспазване на правни норми, защитаващи изключителната държавна собственост и уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съотв. за законност на строителството.

В хода на проверката трябва да се установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж. Следва да се провери предприети ли са мерки за защитата й при нарушения,  ограничен ли е свободният и безплатният достъп до морски плаж, попадат ли съответните имоти в защитени зони по ЗБР, има ли наличие в имотите на пясъчни дюни съгласно ЗУЧК, извършени ли са строежи. В хода на проверката следва да се установят и наличие на документите, изискуеми от екологичното законодателство и спазването на всички условия за законност на строителството съобразно Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и останалите изброени закони от рода на собственост и статут на земята, наличие на необходими предварителни договори, влезли в сила устройствени планове и т.н.
Събраните данни следва да се обобщят в доклад и да се изпратят на ВАП в най-кратък срок.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
то4ния
преди 3 години
които раздава порциите винаги е прав !!!!!!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Всичко е точно при Меди Доган. Отсега ви казвам. Сигнализирай за неуместен коментар