Ревизоро: Проектите в Рила трябва да продължат

Дейностите е трябвало да се правят ръчно, а материалите да се качват до горе с коне, посочи екоминистърът

09.07.2020 | 16:39 Редактор: Александра Иванова
Ревизоро: Проектите в Рила трябва да продължат

Проектите в Национален парк "Рила", извършвани в района на Седемте рилски езера, трябва да продължат, но по друг начин. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на днешното си изслушване пред депутатите от ресорната парламентарна комисия.

Проектите в Рила са общо два, но единият от тях провокира остра реакция сред обществото. Той предвижда прокопаване и насипване с чакъл на специални пътеки, предаде БГНЕС.

"Целта е не всеки да върви навсякъде, защото там има много пътеки, където природата с години не може да се възстанови. Да се възприеме механизмът, който е направен в редица защитени територии и паркове по света – правят се пътеки, по които двама души да се разминат нормално, мостчета, парапети и места, откъдето да гледаш. Не всеки да ходи, където си иска. Разбира се, че ще се съобразя и с мнението на премиера Борисов", каза още министърът.

Дейностите обаче не са изпълнявани съгласно първоначалния проект. Фирмата, спечелила проекта, е допуснала нарушение като е използвала тежка строителна техника на територията на парка, без да има съответното разрешение за това. Всички дейности е трябвало да се правят ръчно, а материалите да се качват до горе с коне. След като снимките на багера, който прокопава алеи в планината обиколиха интернет и предизвикаха вълна от обществено недоволство, дейностите по проект бяха временно спрени.

"Те нямат място там", категоричен бе Димитров, който подчерта, че прокуратурата също проверява информацията по случая.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК