Кунчев: Жесток контрол, нагло е да не спазваш мерките в центъра на София

Той обяви и кои органи ще контролират спазването на заповедите

09.07.2020 | 12:40 Редактор: Ивет Арабова
Кунчев: Жесток контрол, нагло е да не спазваш мерките в центъра на София

Здравният министър Кирил Ананиев и представители на Националния оперативен щаб обявиха въвеждането на нови мерки срещу разпространението на коронавируса у нас. Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев внесе ясно за това как ще се следи за спазването им.

"Има доста неразбиране. В екипите, които ще осъществяват по-засиления контрол, основно ще бъдат водени от РЗИ. БАБХ отговаря за обектите за обществено хранене, те имат своите контролни функции там. Главната инспекция по труда отговаря за начина на работа. И трите институции могат да правят проверки, водеща ще е ролята на РЗИ", каза на брифинг в Министерството на здравеопазването доц. Ангел Кунчев.

По думите му са поискали информация за това какви контролни мерки са приложени от началото на годината досега.

"Имаме доста актове и по "Витошка", където се оказва, че в много заведения служителите не носят маски. Това е нагло неспазване на правилата. Няма как да си  в центъра на София и въпреки това да не се съобразяваш. Ще има контрол и той ще е много жесток. Когато установим втори път, че има такъв пропуск, ще предлагаме затваряне на заведенията. Глобата за неносене на маски се връчва и на работника, и на работодателя", подчерта доц. Кунчев.

Процентът на хората, които се нуждаят от болнична помощ, се задържа около 20 на сто.

"Има огромна разлика между областите. За последните 4 дни с най-висока заболеваемост е област Кюстендил, следвана от Смолян, София-град, София-област, Благоевград и Сливен. Това не съвпада много с мачовете и други събития. Във Видин за последните 4 дни заболеваемостта е 0, в Монтана - 0,7. в Търговище - 0.9. Няма как да сравняваме Кюстендил с Монтана - разликата е 30 пъти", обясни държавният здравен инспектор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години