Компромати, чатове, акции - какъв ще бъде резултатът?

Явор Нотев: Гешев ще промени пластовете в обществото и ще даде реванш

08.07.2020 | 21:37 Редактор: Александра Иванова

Акции, изнесени кореспонденции, компромати. Поведе ли държавата битка с олигархията? Депутатът от "Атака" Явор Нотев заяви в "Денят ON AIR", че прокуратурата се е превърна в източник на новини от битова престъпност.

"Гешев поставя публично определени социални задачи. Като че ли ще промени пластовете в обществото и ще даде реванш. Истината е, че сме свидетели на ежедневни действия на прокуратурата, които будят въпроси, за които обществото е зажадняло и възприема като горещи теми и с очакване за резултат", посочи Нотев пред Bulgaria ON AIR.

През последните дни в публичното пространство излязоха редица компромати. Всички си зададоха въпроса може ли да се гледа на тях като на доказателства и има ли разлика между двете.

"Компромат е термин, който няма легално присъствие, некоректно използване на информация, подвеждаща, с цел дезориентация и заблуда. Доказателство е със строга дефиниция в наказателното право, изисква действия, създаващи увереност в искреността му. Когато говорим за записи, направени с техническо средство, по реда в Закона за специални разузнавателни средства, начинът по който се събира тази информация придобива такъв статут", изтъкна той.

Явор Нотев посочи, че поднесените от прокуратурата чатове между бизнесмени и хора от високите етажи на властта, били изненадващи. А широкото разгласяване на подобна информация би трябвало да се случва на по-късен етап от разследването. 

"Бяхме изненадани от това поднасяне на информацията, когато бяхме затрупани от други чатове от далечна държава. По време на наказателният процес доказателствата би трябвало да са събрани и не толкова широко разгласени. Досъдебното производство трябва да събере максимално количество информация, но не трябва да я разпространява до момента, в който не е станала абсолютно сигурна", коментира депутатът от "Атака".

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК