Метална конструкция спряла огъня в операта в Русе да стигне до сцената

Боил Банов: Застраховката би трябвало да покрие щетите

07.07.2020 | 14:22 Редактор: Ивет Арабова

Пожарът в операта в Русе е напълно овладян. Днес предстои оглед на щетите, продължава и разследването на причините за пожара. На място късно снощи пристигна министърът на културата Боил Банов.

Гасенето на пожара, който избухна вчера, е приключило късно вечерта. Изгорял е единствено покривът, а сградата е спасена благодарение на бързите действия на огнеборците. 

"Начинът, по който са направили разстановка, е такъв, че са блокирали хипотезата пламъците от частта покрив над сцената да отидат към останалата част на сградата", каза Боил Банов.
 
"Отдолу под него има направена, едно време, когато са строили операта, желязна конструкция, метална, която е успяла да спре огъня да влезе вече на сцената. Костюми, декори, пиана, скъпи музикални инструменти, са запазени", подчерта директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев.

За музикантите и артистите пожарът е трагедия. До ремонта на покрива се стигна, след като театърът се наводни при проливните дъждове. Тепърва ще се проверява дали вината за пожара е на фирмата изпълнител. За щастие сградата е застрахована. 

"Застраховката би трябвало да покрие щетите, а пък отделно тече и разследване как се е случило и защо се е случило", каза министър Банов.

Очаква се ремонтът на изгорялата конструкция да започне през септември.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК