Операта в Русе се запали, евакуирани са работници от покрива (Обновена)

Четири пожарни екипи са участваха в овладяването на пламъците

06.07.2020 | 16:45 Редактор: Наталия Тотева

Пожар обхвана покрива на сградата на Държавна Опера - Русе. Огънят е избухнал в ранния следобед.

Пламъците са започнали при ремонтни дейности заради течове на сцената. Високите температури са причинили бързото разпространение на огъня. На покрива е имало работници, които са евакуирани с помощта на пожарната. Евакуирана е и администрацията, която е била в сградата.

"Видяхме пушек и се обадихме на 112, един човек викаше за помощ и видяхме, че гори", коментира Кристина Василева, която е била очевидец.

"Имало е двама работници, които са евакуирали, не са засегнати", коментира директорът на "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров.

Четири пожарни екипи и полицаи са участвали в овладяването на пламъците, изпратени са 2 линейки. Все още не са ясни щетите, защото в сградата не може да се влезе.

Причината за пожара също е неясна, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. Предстои да бъде извършено следствие, при което да се установи причината за пожара.

"От тази страна, която се вижда, има костюми, които никога няма да използваме. Най-отгоре има триъгълно образование, което е над арлекина. Аз се моля да не е пламнал арлекина, защото това са старите греди от 56-та година", каза директорът на операта Иван Кюркчиев.

От Министерството на културата са обещали да осигурят средства за ремонт по линия на Фонда за бедствия и аварии.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Министерство на културата

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК