Д-р Симидчиев: Заради поведението си се разболяват повече млади хора

Според него няма риск за здравната система, тъй като тя вече е по-подготвена

07.07.2020 | 11:38 Редактор: Ивет Арабова
Д-р Симидчиев: Заради поведението си се разболяват повече млади хора

"Можем да видим още по-голям ръст на новозаразените в София в следващите дни", каза пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването "Бизнес старт“.

Според него увеличаващият се брой на заразените в София идва малко, след като в столицата се проведе мач с няколкохилядна публика. "Заради инкубационния период на заразата можем да видим още по-голям ръст в следващите дни", смята той. 

По думите на пулмолога заразността на вируса зависи от две неща – от самия вирус, който не се е променил особено, и от поведението на хората.

"Ситуацията, която наблюдаваме в момента, е в резултат на промяна в поведението на хората", каза още гостът в ефира на Bloombergtv.

"Разболяват се повече млади хора заради тяхното поведение, но това не се отразява на броя на хоспитализираните. Затова не виждам риск за здравната система. Тя е по-подготвена спрямо преди пет месеца“, отбеляза пулмологът.

Д-р Симидчиев подчерта, че спазването на мерките е вътрешна отговорност на всеки.

"Не можем да кажем с категоричност какво се случва с изграждането на имунитет, защото нямаме данни за това, но факт е, че има хора, при които вирусът се реактивира“, обясни още той

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК