Преструктурират и оптимизират дейността в НДК заради съкращенията

През извънредното положение приходите значително са намалели

06.07.2020 | 19:54 Редактор: Ивет Арабова

Сред засегнатите заради коронакризата е и Националния дворец на културата. 30% от служителите на Конгресния център ще бъдат съкратени заради огромния спад в приходите. Пандемията от коронавирус принуждава Националния дворец на културата цялостно да преструктурира и трансформира дейността си. 

"Покрай цялата ситуация голяма част от дейностите отпаднаха, което за нас е голям проблем. Правим голяма оптимизация на всички звена, опитваме се да обединим там, където досега е имало взаимозаменяемост като всяко голямо дружество", обясни председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

От ръководството уточняват, че 30% от щатния персонал ще бъде съкратен. В Конгресния център работят около 300 души.  "Благодарение на тези 30%, които съкращаваме, ние запазваме цялостно съществуването на НДК. Нещата са много тежки от финансова гледна точка", подчерта Велков.

За месеците на извънредно положение приходите в Двореца на културата значително са намалели. От ръководството уверяват, че мярката няма да се отрази на дейността им. 

"За съжаление през месеците бяха канселирани повече от 60 събития,представяния. Ние видяхме, че когато бяхме затворени по домовете си, единственото, което ни спаси, бяха книгите - затова отношението е още по-важно към тях", каза директорът на Националния център на книгата и литературен клуб "Перото" Светлозар Желев.

Конгресният център е 100% държавно търговско дружество, което не е на бюджетна издръжка и оперира на пазарен принцип. Затова летните сцени са възможност за артистите да се виждат с публиката си в безопасни условия.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК