Как коронавирусът повлия на цените на имотите в София

Спад в цените в някои квартали, ръст при други

06.07.2020 | 11:40 Редактор: Тодор Петров
Как коронавирусът повлия на цените на имотите в София

Цените на имотите в столицата не са спаднали, а на места дори са се покачили, въпреки пандемията от новия коронавирус.

Жилищата в "Манастирски ливади" се купуват със 7,69 на сто по-скъпо през март и април тази година, спрямо същите месеци на миналата, предава "Монитор", позовавайки се на "Адрес недвижими имоти". В момента двустайните се продават средно за 84 400 евро, а преди година са вървели по 78 300 евро.

Причината за скока на цените е, че новият квартал се очертава като най-предпочитан за покупка на жилище. В топ 5 на най-продаваните имоти през тази година са още "Овча купел", "Младост", "Витоша" и "Люлин". Въпреки че жилища се търсят и купуват в тези райони, там цените са паднали. Най-голям спад има в кв. "Витоша", където имотите са с 16% по-евтини спрямо година по-рано. Така от 89 700 евро двустайните са паднали на 75 500 евро.

Квартал "Люлин" е втори по спад на цените, където жилищата са поевтинели с 11,5 на сто и вече може да се купи двустаен за 46 000 евро. В "Овча купел" пък намалението е с 8 на сто, а в "Младост" цените са паднали с 0,5 на сто.

Данните от Агенцията по вписванията за месец май показват 21% спад на сключените сделки в София и 30% в страната спрямо 2019. Това е подобрение в сравнение с предходния месец, когато беше отчетено понижение с 55% на годишна база.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 1
Деси
преди 3 години
Какво общо има Ковид с имотите? Сигнализирай за неуместен коментар